Miry
Concertzaal

In MIRY Concertzaal zijn we van mening dat actuele muziek en jonge artiesten onze toewijding verdienen. Onder de noemer MADE IN MIRY bundelen we onze inspanning dienaangaande en bieden we ruimte voor korte opnameresidenties voor aspirerende muzikanten die iets van ons eclectische DNA delen.

In seizoen 20-21 resulteerde MADE IN MIRY in enkele nieuwe opnames van het ADAM strijkkwartet, het Aries pianotrio en het nieuwe improvisatieduo van Tsubasa Hori en Heleen Van Haegenborgh. In het seizoen 21-22 staan opnames op de planning van onder meer het jonge elektrisch gitaarduo STOOM & componist Christophe Guiraud en pianiste Nour Ayadi.

Tsubasa Hori & Heleen Van Haegenborgh

Piano en taiko drum zijn allebei inherent verbonden aan de westerse klassieke muziek en Japanse traditionele muziek. Vanuit een complementariteit improviseren Tsubasa Hori en Heleen Van Haegenborgh een wereld waar tijd en ruimte van secundair belang zijn. Het spelen met onverwachte kleuren en subtiel geplaatste klanken, in combinatie met ritmische gedrevenheid van gongs, inside piano, galm, draden, ritmiek, koto en pianosnaren.

In het kader van MADE IN MIRY werkten Hori en Van Haegenborgh in november 2020 gedurende 2 dagen in MIRY Concertzaal. Bekijk hier een interview met Tsubasa Hori & Heleen Van Haegenborgh tijdens hun MADE IN MIRY residentie:

Trio Aries

Als winnaar van Klara’s kamermuziekwedstrijd Supernova 2020 treedt Trio Aries aan met een stevige adelbrief in de hand. Tijdens hun tweedaagse residentie in MIRY Concertzaal (december 2020) namen ze de tijd om hun versie van Arnold Schönbergs Verklärte Nacht op te nemen. Een betere lokatie qua akoestiek is moeilijk denkbaar. Bekijk en beluister hieronder het resultaat. Trio Aries is Wouter Valvekens (piano), Alice Van Leuven (viool) en Paul Heyman (cello).

Christophe Guiread, STOOM & Primož Sukič

Gitaristen Tim Courtyn en Pieter-Jan Vercammen hebben nog maar net hun nieuw elektrisch gitaarduo STOOM opgericht of ze laten zich al vervoegen door Primož Sukič. Samen met de Brusselse componist Christophe Guiraud waren ze in november 2021 te gast in MIRY Concertzaal voor een live concert en voor de opnames van Guiraud’s nieuwste compositie Casvités Stellis. Guiraud’s compositiestijl brengt onverwachte en explosieve elementen samen onder één dak. Aan de ene kant verfijnd Frans contrapunt uit de veertiende eeuw, de zogeheten Ars Subtilior; aan de andere: radicale noise. Het gevolg is een spookachtige spectrale blend van achttien snaren.

Adam Strijkkwartet

Trouw aan het genre, maar met een eigen toets. Dat is de missie van het ADAM Quartet. De muzikanten zijn allevier alumnae van het Amsterdamse conservatorium en vervolmaakten zich aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Ihkv MADE IN MIRY maakte het Adam strijkkwartet een opname van het Allegro uit Frans Schubert’s strijkkwartet nr. 7 en van Mozart’s strijkkwartet nr 19, beter bekend als het Dissonantenkwartet. Hieronder te beluisteren: