Gentse Vleugels: Jan Vermeulen & Veerle Peeters — Brahms
TICKETS €7 (PER CONCERT)
€10 (voor een combiticket van
2 concerten op dezelfde dag)
Za
20.07
20:00

De twaalfdelige cd-reeks met het oeuvre voor pianoforte-solo van Schubert door Jan Vermeulen werd met lof overladen in zowel de binnen- als de buitenlandse pers. Naar aanleiding van de voltooiing van dit magnum opus werd hij in 2010 ‘Musicus van het jaar’ in Vlaanderen en sleepte hij een van de gegeerde KLARA’s in de wacht. Jan Vermeulen wordt in verscheidene buitenlandse vakbladen ‘de ideale Schubertvertolker’ genoemd.
Het lag in de lijn der verwachtingen dat de opname van het vierhandig klavierwerk (7 cd’s) niet lang zou uitblijven. Het zoeken naar twee extra handen bezorgde Vermeulen niet al te veel hoofdbrekens. Intussen werden de twee reeds verschenen cd’s al lovend onthaald door KLARA (5* Klara’s 10), Gramophone (GB), Luister (NL) en de Bayerische Rundfunk (D).

Veerle Peeters is al ruim vijftien jaar een compagnon op de route van Jan Vermeulen, eerst als uitmuntende studente in zijn pianoklas aan het Lemmensinstituut te Leuven, heel even als kamermuziekpartner in vierhandige pianorecitals en vervolgens, tot op heden, als artistiek leider van al zijn Schubert-opnames.
Veerle Peeters maakte naam als oprichter van het ensemble Frescamente dat prompt laureaat werd van het Internationaal kamermuziekconcours van Almere (NL) en van Gouden Vleugels. Ze bevestigde haar reputatie met haar internationaal bejubelde cd rond het pianowerk van de Franse vroeg 20e-eeuwse componiste Mel Bonis.

Het vierhandig samenspel behoort tot een van de meest delicate kamermuziekgenres. Het vereist een absolute eensgezindheid qua toucher, timing, emoties en interpretatie tout court. Vermeulen en Peeters hebben via de talloze cd-opnames samen met Schubert een jarenlange, boeiende weg afgelegd. Hun liefde voor de sublieme muziek van deze grootmeester is al die tijd enkel maar toegenomen. In dezelfde mate zijn ook hun visies omtrent de interpretatie ervan als vanzelfsprekend en onvermijdelijk naar elkaar toegegroeid.

J. Brahms (1833 – 1897)

– Walzer op. 39
– Liebeslieder Walzer op. 52a
– Variationen über ein Thema von Robert Schumann op. 23
– Ungarische Tänze nrs. 7, 8, 9, 11, 15, 16, 17, 19, 20

Miry
Concertzaal