Gentse Vleugels: Stephane Ginsburgh — L. van Beethoven, F. Rzewski, A. Webern
TICKETS €7 (PER CONCERT)
€10 (voor een combiticket van
2 concerten op dezelfde dag)
Ma
22.07
20:00

Stephane Ginsburgh, een Brusselse muzikant, wordt geprezen voor zijn gedurfd en voldragen pianospel.

Hij treedt regelmatig op met wereldwijde recital- en kamermuziek. Hij was te gast op talrijke festivals zoals Agora (Parijs), Ars Musica (Brussel), Festival de Wallonie, Festival van Vlaanderen, Tzlil Meudcan Festival (Tel-Aviv), Transit Festival (Leuven), Milano Musica, Festival Next Wave (New York), Festival de Marseille, Courtisane Festival (Gent), Artefact Festival (Leuven), Festival Midis-Minimes (Brussel), Loop Festival (Brussel), Ear to the ground (Gent), Biennale Charleroi-Danse, Gentse Feesten, Festival Musiq3 (Brussel), Moscow Autumn Contemporary Music Festival, Les Nuits Botanique (Brussel), Les Intattendues (Doornik), Quincena Musical (San Sebastián), Bach Academie (Brugge) en Imatronic / Piano+ ZKM (Karlsruhe). Binnenkort staat hij ook op de Darmstädter Ferienkurse en Ultima Oslo.

Hij heeft een speciale focus op hedendaagse muziek, naast zijn kennis van het klassieke repertoire. Hij werkte samen met allerlei componisten waaronder Newton Armstrong, Vykintas Baltakas, Guy Barash, Philippe Boesmans, Renaud De Putter, Jean-Luc Fafchamps, Fabian Fiorini, Panayiotis Kokoras, Pierre Kolp, György Kurtág, Philipp Maintz, Benoît Mernier, Stefan Prins, André Ristic, Frederic Rzewski, François Sarhan, Sabrina Schroeder, Matthew Shlomowitz en Juan Carlos Tolosa van wie hij ook werk in première bracht.

Hij treedt regelmatig op met het Ictus Ensemble onder George-Elie Octors. Hij werkte samen met choreografen zoals Johanne Saunier (Joji Inc), Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas), Claudio Bernardo (As Palavras), Barbara Mavro (Roberta DC) en beeldende kunstenaars Peter Dowsnbrough en Kurt Ralske.

Stephane Ginsburgh nam verschillende cd’s op voor het Sub Rosa label (Feldman, Duchamp, Satie, Fafchamps) dat onlangs ‘Back to …’ door Jean-Luc Fafchamps uitbracht. Hij zal nog twee stukken van David Toub opnemen voor World Edition. Zijn opname van de complete pianosonates van Prokofjev was uitgebracht door Cypres Records. Ook maakte hij opnames voor de labels Naxos en Kairos.

Na zijn opleiding aan het conservatorium werkte hij samen met Paul Badura-Skoda, Claude Helffer, Jerome Lowenthal en Vitaly Margulis. Hij was laureaat van de Tenuto BRTN wedstrijd in 1995 en kreeg de Pelemans-prijs in 1999 van de Unie van Belgische componisten voor zijn betrokkenheid bij het uitvoeren van Belgische hedendaagse muziek.

In 1998 was Ginsburgh mede-oprichter van SONAR (daarvoor Le Bureau des Arts), een actieve groep kunstenaars gewijd aan verschillende vormen van artistieke expressie en creatie zoals muziek, dans en literatuur. Deze concertorganisatie impliceert een politieke betrokkenheid, waarbij hij aandringt op de noodzaak voor kunstenaars om zich te engageren in collectieve actie.
Hij geeft piano aan het Koninklijk Conservatorium en aan het Dalcroze Instituut, beide in Brussel. Hij heeft een B.A. in wetenschapsfilosofie van de Université libre de Bruxelles en een doctoraat in de Kunsten van de Vrije Universiteit Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij heeft ‘Uncommon People: Resistance, Rebellion and Jazz’ van Eric J. Hobsbawm vertaald naar het Frans voor Aden Editions.

L. van Beethoven (1770 – 1827)

– 32 Variaties in c WoO 80

F. Rzewski (1938)

– Mayn Yingele

A. Webern (1883 – 1945)

– Variationen op. 27

L. van Beethoven (1770 – 1827)

– Sonata nr. 32 op. 111Miry
Concertzaal