Gentse Vleugels: Marc Matthys — M. Matthys, F. Devreese, S. Rachmaninov, D. Brossé
TICKETS €7 (PER CONCERT)
€10 (voor een combiticket van
2 concerten op dezelfde dag)
Zo
21.07
15:00

Pianist-componist Marc Matthys (1956, Gent) werd al zeer jong aangetrokken door de muziek. Reeds in 1964 behaalde hij te Parijs een Europese titel tijdens de internationale wedstrijd voor accordeon van de CEA. Na een klassieke opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium van zijn geboortestad Gent, bekroond met het Hoger Diploma Piano en Kamermuziek, naast Eerste Prijzen Contrapunt en Fuga, profileert hij zich als een uiterst veelzijdig musicus in uiteenlopende muziekgenres zoals klassiek, jazz en pop.

Zo werkte hij samen met figuren als Frédéric Devreese, Dirk Brossé, Rudolf Werthen,Walter Boeykens, Neeme Järvi, Aga Winska, Henry Raudales, Roby Lakatos, Toots Thielemans, Eddie Daniels, Ali Ryerson, Paquito d’Rivera, Jo Lemaire, Leen Persijn en Shirley Bassey.Tot op heden realiseerde hij een 30-tal Cd’s en 2 DVD’s voor diverse labels, veelal ook met eigen composities.

Hij was van 1986 tot 2016 directeur van het Conservatorium van de stad Kortrijk en sinds 1978 docent aan de Hogeschool Gent, departement Koninklijk Conservatorium, waar hij de Jazzafdeling oprichtte. Hij ontving verschillende onderscheidingen waaronder de Grand Prix Humanitaire de France en hij werd laureaat van wedstrijden zoals Tenuto ‘79 (VRT), Joseph Van Roy-pianowedstrijd (Gent), Europ’ Jazz Contest en het Jazzconcours te Dunkerque. Verder concerteerde hij in Europa, de USA, Rusland en China. Zijn kwartet met o.a. fluitist Dirk De Caluwé trad op in het Koninklijk Paleis ter gelegenheid van het zilveren huwelijksjubileum van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola en als solist-componist was hij te gast bij de Wereldtentoonstelling in Shangai en de NFA Convention in Las Vegas.

Van zijn composities verschenen opnames met Brussels Philharmonic, Symfonieorkest Vlaanderen, Het Nationaal Orkest van België, I Fiamminghi, L’Arco Musicale, Ensemble Walter Boeykens, Big Band Sound, Toots Thielemans, Jo Lemaire, celliste Viviane Spanoghe, pianist André De Groote, fluitist Peter Verhoyen, Arco Baleno, Kugoni trio en Convivium Musicum.

Marc Matthys was gastdocent aan de Bowling Green State University (Ohio), bestuurder bij Sabam (1995-1999), stichtend bestuurder en voorzitter van ComaV (de Vlaamse componistenvereniging), bestuurder bij UBC (Unie van Belgische Componisten) en maakt sinds 1982 deel uit van internationale jury’s zoals Europ’ Jazz Contest, The International Clarinet Competition en het Concours Adolphe Sax.
Marc Matthys is Ridder in de Leopoldsorde en Officier in de Kroonorde.

M. Matthys (1956)

– Corelli Today
– 5 plus 3
– Sad Waltz
– The Marching Blues
– Summer Song
– Michel Legrand Medley: Summer ’42, Concerto in g
– Watch what Happens
– Swinging Sarabande
– Prelude & Hymne
– Waltz for 4

F. Devreese (1929)

– Prelude

S. Rachmaninov (1873 – 1943)

– Moment Musical op. 16 nr. 3

D. Brossé (1960)

– Waltz “Marc de Matthys”Miry
Concertzaal