Gentse Vleugels — Piet Kuijken
€7 voor een concert / 10€ voor dagticket Gentse Vleugels

Gratis voor studenten en docenten van de School of Arts
Zo
22.07
20:00

Piet Kuijken (°1972) studeerde bij Jan Vermeulen, Jan Michiels, André De Groote en Menahem Pressler. Hij behaalde Hogere Diploma’s piano en kamermuziek met grootste onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Performer Diploma aan Indiana University met een BAEF Fellowship. Hij is winnaar van de prijzen E.Ollin, M.Lefranck, M.Horlait-Dapsens, de “CERA-Jeugd en Muziekprijs 1994” en de Schumann Concerto competition te Bloomington. Hij is sinds 2002 docent piano en pianoforte aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, gastprofessor pianoforte aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en geeft kamermuziekseminaries aan het Orpheus Instituut te Gent. Sinds 2016 doceert hij ook pianoforte aan de Sorbonne te Parijs (Master Interprétation de Musiques Anciennes).
Zijn carrière bracht hem als solist en kamermusicus op piano, klavecimbel en pianoforte naar belangrijke festivals en concertzalen wereldwijd en vele concerten werden internationaal door radio en televisie uitgezonden. Hij was jurylid in het Internationaal Pianoforte Concours Musiqua Antica te Brugge in 2016.
Met een bijzondere voorliefde voor de kamermuziek vormt hij samen met Naaman Sluchin en Amy Norrington het Talisma pianotrio en treedt hij regelmatig op met o.m. zijn vader Wieland Kuijken, Barthold Kuijken, Albrecht Breuninger, Boyan Vodenitcharov, Oxalys, Roel Dieltiens, het Collectief, solisten van L’Orchestre des Champs-Elysées, Orchestra of the Age of Enlightenment, de Filharmonie en de Munt en als liedbegeleider o.m. met de bariton Dietrich Henschel.
Zijn ruime discografie (bij Arcana, Fuga Libera, René Gailly, Phaedra, Channel Classics, Etcetera, Hänssler Verlag, Accent en Passacaille) omvat kamermuziek gaande van Bach tot Gubaidulina en behaalde prijzen als Choc du Monde de la musique 2000 en Diapason d’Or 2004. Daarnaast werden zijn solo opnames met werk van Robert Schumann (Fuga Libera), Brahms (Passacaille) en een live uitvoering van het 21ste concerto van Mozart (Denon), allen op pianoforte, in de internationale pers onthaald met o.a. 5 Diapasons, een “Outstanding” label in IRR, een “10” in het Nederlandse muziektijdschrift Luister, een “Gouden label” in Klassiek Centraal en een High Quality label in de Japanse pers.
Recent verschenen nog een nieuwe dubbel CD met solo werken van Beethoven “An Eternal Love” (Fuga Libera) op pianoforte en Steinway, als output van zijn onderzoeksproject aan het Conservatorium van Brussel, en een CD met werken van Dussek op pianoforte (Brilliant Classics), in het kader van een box met de integrale sonates van Dussek op pianoforte, gebracht door 8 verschillende pianoforte spelers (Bart Van Oort, Piet Kuijken, Alexei Lubimov, Viviana Sofronitsky, Zvi Meniker, Tuija Hakkila, Wolfgang Brunner, Petra Somlai)
In juli 2018 neemt hij samen met violist Naaman Sluchin de integrale duo’s van Schubert op met de originele Graf pianoforte van het Vleeshuis Museum te Antwerpen voor het label Passacaille.
www.pietkuijken.be

J. L. Dussek (1760-1812)

– Sonate nr. 3 in Bes ‘Tyroler’, opus 39 (1798-99)

L. v. Beethoven (1770-1827)

– Sonate in f ‘Appassionata’, opus 57 (1804-05)
– Rondo nr. 1 in C ‘Moderato e grazioso’ uit opus 51 (1796-97)

J. Field (1782-1837)

– Nocturne nr. 4 in A (1817)

F. Chopin (1810-1849)

– Allegro maestoso uit Polonaise-Fantaisie in As, opus 61 (1845-46)Miry
Concertzaal